DAVA DOSYASINDAKİ KISMİ ALINTILAR :

  • Beşbin yıldır mevcut olan yapılar ile sosyal donatı alanlarına sahip olan birçok medeniyetleri barındıran bu medeniyetleri görsel, yaşamsal olarak insanlara sunan dünyanın en eski kentine yeni bir planlama anlayışı getirilmiştir.

  • Sosyal gerekçeler görülmeden plan tamamında parsel bazında özgün mimari yapılması gerekirken TAKS kaldırılarak blok sistemler uygulanarak mevcut iç mekan ve dış mekan plastik sanat anlayışı kütlesel zorlamaya dönüşmüştür.

  • Sistemde yepyeni bir kent anlayışı yapılanması ortaya çıkmıştır.

  • Bir çok yeşil alan kaldırılarak yoğun yapı alanları oluşturulmuştur.

  • Mescit ve camiolan bazı yerler ya kaldırılmış ya da ticaret veya konut alanlarına dönüştürülmüş, blok ölçüleri Nazım plana aykırı yer yer 30 metreyi geçmektedir.

  • Bazı yeşil alan ve sportif alanlar kaldırılarak doğrudan SKT-KTS alanı olarak gösterilmiştir. Yani yeni yapı alanları oluşturulmuştur. Bu da idarenin 1/5000 ölçekli Nazım İmar planı iptal gerekçelerine ve plan hükmüne aykırı ve keyfidir.

  • Sur tecrit alanları içinde kentsel dönüşüm yeniden yapılanma ile 2863 sayılı yasaya aykırı yapı alanları oluşturulmuştur. Sur tecrit alanları daraltılmıştır.

  • 5366 sayılı yasanın getirdiği yardımlar veya kültür varlığının vergiden muaf tutulması bölge yaşamı için ne kadar ihtiyaçsa kullanılmayan değerlerin yok olacağı, yıkılacağı.
    Bu yıkımın önlenmesi varlığını koruması için dar gelirli yerleşik bir ailenin yalnızlığını paylaşacağı alt gelir seviyesinde yararlanacağı kendi kültür birikimini de sunacağı turistlere ihtiyacı vardır. Dolayısıyla
    ev pansiyonculuğu desteklenmelihatta ruhsat şartı bile aranmamalı, konut ve pansiyon işlevi beraber yaşama geçirilmelidir. Planda konaklamalara kısıtlamalar getirilmiş ve mevcut konaklama alanları korunmamıştır.
    Yine plan uygulama hükümlerinde turizm kültür alanlarında turizme hizmet edecek alanlar olarak
    ticaret sosyal kültürel işlevlerin birlikte yer alması ana lejantta konaklama alanları turizm yerleşim alanları - konaklama tesis alanları - konaklama konut alanları – turizm kültür alanları ayrı ayrı tanımlamalarla başka isimler altında yer almaktadır ki bu tamamen planlama hükmüne aykırıdır. Bazı alanların (yeşil alan meydan yollar oto parkla vs.) kullanıma açılabileceği belediye ile ilgili program çerçevesinde uygulama yapılacağı belirtilmektedir.

  • Ayrıca bir çok kamu yeri Sirkeci İstasyonu, Yedikule vs gibi yerlere TAKS 025 TAKS 075 koşulu ile plan hükümlerine aykırı olmamak şartıyla kentsel tasarım projelerinin düzenleneceği belirtilmektedir ki kullanım amacı açıktır.
    Bu da mevcudun korunması yeni yapı alanlarının yoğunlaşacağı anlamını taşımaktadır ve bu tür alanlarda yeni fonksiyonel ticari amaçlı birimlerin ve konaklama alanlarının açılacağını göstermektedir.
    Eski Sultanahmet Adliye Sarayı Tapu Müdürlüğü Defterdarlık vs. gibi yerler kültürel amaç dışında kullanılmaması planda hüküm altına alınmalıdır.

  • Yarımada bütününde STK.KTS vs'nin çoğulluğu da plan genel hükümlerine aykırı yeni yapılanma planlarının getirileceğisadece STK alanları ile ilgili açıklamada, Belediye idari birimleri muhtarlık, semt ölçeğinde küçük sağlık tesisleri (ana çoçuk sağlığı, dispanser, sağlık ocağı) rehabilitasyon merkezi, aşevleri, güçsüzler evi, sığınma evleri, yetiştirme yurdu, huzur evi, öğrenci yurdu gibi yapılanmaları beraberinde getirmekle bu foksiyonların bir kısmı planda birçok hüküm içinde ayrıca ifade edilmektedir ki bu tanımlamalar hiçbir kültürel nitelik taşımamaktadır.

  • Kentsel çalışma alanları bölümünde ise tescilli yapılardan bahisle GİT başlığı ile özgün işlevli konaklama alanları tarihi hanlar uygun plan şemasına uyanlar özgün dokuyu bozmamak kentsel altyapıyı çözümlemek koşulu ile belediyesince değerlendirilecek tekliflerin ilgi koruma kurulunca uygunluğu halinde konaklama işlevi hükmü taşıyabileceği yer almaktadır.

  • Bu planda ise bu alanların doğrudan kamu hizmet alanları, sergi alanları, gezi alanları, eğitim alanları vs.dönüştürülmesi genel planlamaya daha uygun olacağı açıktır, plan bu açıdan hatalıdır.

  • Ayrıca mevcut konaklama alanlarının belediyesince 1/5000 N. İmar Planı ve 1/1000 ölçekli plana aykırılığından dolayı kapatılması ortaya çıkacaktır.
    Mevcut konaklama alanlarının fazlalığınayeni fazlalıklar ilave edilmektedir.

  • Han bölgeleri ayrı bir özellik arz etmektedir. Yolların darlığı geleneksel iç avlu sistemleri ve odaların birbirini kucaklaması vs. bu dokunun bozulması bu alanların konaklama alanı olması halinde trafik sakıncaları ve yapıların erozyona tabii olacağı bununla kentsel bütünlüğün tahribatı hızlandıracağı göz ardı edilmektedir.

  • Yarımada'da hiçbir akaryakıt istasyonuna yer verilmemesi, planda yeterli analizin yapılmadığını göstermektedir.

  • Uygulama İmar Planı; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilenve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır, denmekte

  • Plan yeterli bir planlama akışı içinde planlanmamıştır. Plan yapıcı SKT-KTS alanlarının neredeyse her iki adadan birine yerleştirmiş hatta bazı adalarda ikiye çıkartmıştır.

  • Sosyal donatı alanları ile ilgi gerçek ihtiyaçlar ve gereksinimler göz ardı edilmiştir.

  • Etrafı surlarla çevrili tam bir yarımadada benzin (akaryakıt) istasyonu planda gösterilmemiştir.İçteki hastaneler, devlet kurumları, turistler, deniz taşıtlarının herhangi bir seferberlik ve savaş anında yakıt temini planlamamıştır.

  • Arkeolojik sit toprak altı kalıntılarının bulunduğu alanlar park alanı olarak tasarlanması 2863 sayılı yasaya aykırıdır.

  • 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile genel plan tanımlamada 1/1000 ölçekli Tatbikat İmar Planı arasında büyük farklılıklar görülmektedir. Konut alanlarında h/km katsayıları ile plandaki bloklar ve yapılanma üst ölçekli plana aykırı daha fazla yoğunluk getirmektedir.

  • Ada bazında siluet oluşumunun imkansızlığı ortaya çıkmaktadır.

  • Sur tecrit alanları 2005 planına göre daraltılmakta yeni yapı alanları oluşturulmaktadır.

  • Büyük alanlarda kentsel dönüşüm kentsel tasarım projeleri tasarlanacağı açıklanmış ancak amaç ve niteliği belirtilmemektedir.

  • Mevcut Turizm tesisleri otel ve konaklama alanları planda gösterilmediği gibikoruma altına getirilmemiştir ve yeni yapılanmalar plan lejantında açıkça belirtilmiştir bu da mevcut otel ve konaklama alanlarının fonksiyonlarını koruyamayacağı anlamına gelmektedir.Mevcutla yetinme yerine ilave inşaatlara yol açmaktadır.

  • 5366 sayılı yasa kapsamında eski eser binaların yenilenme ve korunması hk. Kanunla yenilenecek alanlar Suriçi ve kent dokusunu tahrip edecektir.(Sulukule-Beyoğlu)

  • 5366 sayılı yasanın 3.md.sine göre uygulamalarda ...... planlama ve yapılacak olan uygulamaların bütünlük içinde varlığını koruması gerekirken yıpranan kültürel tarihi taşınmazların yenilenme ve yaşatılması ile ilgili uygulama yönetmenliği (14.12.2005.tarih 26023 Resmi Gazete) 2863 sayılı yasa ve İmar Kanununa aykırı olup sadece plan lejantında bir hüküm ifade etmektedir.

  • Planda birçok yetkinin kurul ve belediyelere verildiği, bu nedendendolayı Anayasanın eşitlik hakları çiğneneceği, siyasallaşmanın önünün açılacağı açıktır.

  • Yerleşik halkın yok edilmesi yeni göçlerin kültürel dengeleri uyumsuzluğa götüreceği açıkça görülmektedir.

  • Planlama 420-660 sayılı ilke kararları göz ardı edilmiş uygulamada plan genel ismi koruma içerikli imar planıdır tabiri ile güncellenmiştir.

  • Aslında gerek 1/5000 gerekse 1/1000 ölçekli planların birbirlerini tamamlaması gerekirken tamamen birbirine zıt iki plan konumunu taşımaktadır.

  • Planda çevresel doku değerlendirmeye alınmadan güncelleşmemiş halihazır harita üzerinde sanal bir çalışmayeni bir yapılaşma ile ekolojik dengeyi tahrip etme eğilimi içinde kurgulanmış bir plan olup, sanki mülkiyet sahibi plan yapıcısı konumuna girmiş gibi yoğun yapı alanları oluşturulmuştur.

  • Planın birçok yerinde yenilenme alanlarının yoğunluğu yerleşik halkın göçünden dolayı kentsel dokuya zarar vereceği açıktır. Bu planda aynı hatalar tekrarlanmıştır. Doğal denge yok olma eğilimindedir.

  • Fener Balat Ayvansaray yenilenme alanları bu gün bile konusu olmuş Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu Bölge Kurulu kararı ve 09.12.2009 tarih 2009/14 sayılı Fatih Belediye Meclis Kararı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nce iptali ile ilgili gerekçeli kararda kamu yararı ve hukuka aykırılık ağırlıklı olarak göz önüne alınmış, genel açıklamada bölge bütünlüğünün zedelendiği bir çok envanterel yapının görülmediği birçok alanın özsel değerlerinin tahribi ile sonuçlanacağı tarihi özelliği bütünü ile değiştirdiği açıklanmıştır.

  • 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, Fatih'in mirasını yok etme Osmanlı yapı sanatını silme, uygulanması halinde şehre ağır bir tahribat getireceği koruma kurulunun yasalara aykırı hareket ettiği açıktır.

  • Balat ve Ayvansaray yenilenme alanları (içinde kalan 2306 ada Yüce Yargı'nın) iptali ile planların yeniden yapılanması gündeme taşınmış 1/1000 ölçekli planlarda Ayvansaray ve Balat yenilenme alanları ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.

  • İ.B.B. Başkanlığı – Fatih Belediye Başkanlığı – KVTVKB Müdürlüğü'nün plan hükmü ve ilke kararları görüşüne göre hareket etmedikleri gibi üç kurum da yargı kararına aykırı bu planları tastik etmişlerdir. Bu açıdan planın iptali gerekir.

  • Burada 3194 sayılı yasa 2863 sayılı yasa ve yan yasalarına göre hazırlanması gereken planlar sanki yeni bir kentleşme planlanmış, TAKS yerine yüksek oranda devasa bloklar konmuş, yeşil alanlar kaldırılarak çeşitli amaçlara dönük yapı alanları oluşturulmuş, sur tecrit alanları daraltılmış, Bazı tescilli eski eserler planda yeşile alınmış veya yok edilmiştir.(2306 ada 75-76 parseller, eski eserdir ve yeşil alan olmuşlardır) 2396 ada 40 parsel rölevesi yapılmış tescilli eski eser yerin arkası yok edilmiştir. Bunların tümü yapılan planların hukuka aykırı olduğunu ortaya koymaktadır

  • İdari yargı tarafından iptal edilen planlar ile yenilenen planlar dijital ortamda üst üste çakıştırıldığı zaman 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarında X-Y koordinatlarının farklı olduğu görüldüğü gibi 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planlarında X-Y değerlerinin farklılığı açıkça görülmektedir. Bu durum iki plan arasındaki (yeni ve eski) değişimi anlamak için koordinat çakıştırılması esastır. Bunun yapılmaması halinde sadece kanunun uzmanı ada ve parsel bazında çakıştırma ile farklılığı görebilir.

  • Mevcut yeni yapılanma alanları irtifaları ve konumları plana işlenmemiştir. Topkapı girişi sağ-sol turizm alanları. Halihazır irtifalar işlenmemiştir.

  • Plan içsel yeterli ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yapılmamıştır. Sur içindeki tüm akaryakıt istasyonları SKTA olarak değiştirilmiştir. Yarımada için akar yakıt alma şansınız yoktur. Milli Savunma açısından plan eksik tasarlanmıştır.